TEKST - MIJN IDOOL ROBERT LONG

Tekst herschreven voor spreadpagina in een boekje*.

Origineel

Ik bewonder Robert Long omdat hij met zijn zelfgeschreven protestliederen op zijn eerste lp Vroeger of Later’ het onbehagen van mijn generatie tegen milieu, homohaat, kapitaal en kerk,‘ heilige huisjes’ durfde in te trappen. Muziek/teksten van Robert Long gebruik ik bij gebeurtenissen in mijn leven. Mijn idool stond op een voetstuk, waar hij van afviel nadat hij in 2006, net als ik gedotterd was en zich kwetsbaar opstelde. Voor mij was hij een mens/lotgenoot geworden. Hij hield, herkenbaar, graag de regie in handen. In 2005 heeft hij zijn afscheidslied geschreven dat in december 2006 hem en mij begeleidde naar zijn rustplaats op begraafplaats ‘St. Petrus Banden’. Zelfs ‘zijn grafschrift’ zocht hij uit zijn lied ‘Grafschrift’ uit.

Resultaat

Mijn idool Robert Long

Sinds zijn lp ‘Vroeger of later’ uitte Robert Long met zijn zelfgeschreven protestliederen zijn onbehagen. Onbehagen tegen het leefmilieu van toen, het milieu waarin ik opgroeide. Tegen homohaat, het kapitaal en de kerk. De heilige huisjes. Hij durfde er tegenaan te trappen, ze in te trappen. In die tijd was dat uniek.

Sinds die jaren ben ik – net als mijn man – fan van deze zanger en provocateur. Zijn muziek en teksten gebruik ik regelmatig bij gebeurtenissen in mijn leven. Voor ons stond hij op een voetstuk.

Tot hij in 2006 van dat voetstuk afvalt. Net als ons was hij gedotterd. Opeens zag je zijn kwetsbare kant. Hierdoor was hij idool af. Hij was een gewoon mens geworden, een lotgenoot.

Tot na zijn dood hield hij de regie in handen. Zo schrijft hij in 2005 zijn eigen afscheidslied. Dit lied begeleidde hem en ons naar zijn laatste rustplaats.Een mooi afscheid. Op zijn grafsteen prijkt nu tekst uit zijn nummer ‘Grafschrift’.

Vorig jaar overleed mijn man. Ook zijn afscheid ging niet over geijkte paden. Het moest gezellig worden en dat was het ook. Robert Long klonk regelmatig door de speakers.
– Wederom werd het een mooi afscheid.

*Het Heldenboek
Voor dit heldenboek hebben Frank van Wees en Vincent Voorduin heldenverhalen gezocht en ontvangen. Het is te koop via www.heldenboek.nl en je steunt gelijk een goed doel: Stichting Jonge Helden!

Keer terug naar de Tekstlijn.

Samen op weg van 0 naar duizend klanten!